Založ si blog

Alternatívna doprava je rýchlosť a presnosť

Len málokedy si človek uvedomuje ako sa doprava stáva prvou službou alebo skôr prekážkou. Nielen keď sa človek zo Slovenska má možnosť pozrieť do Rakúska, Nemecka, Česka alebo Poľska či severnej Afriky. Stále sa na Slovensku na alternatívu v doprave iba hráme. To čo malo byť vybudované pred 20 rokmi ešte dnes len plánujeme a keď sa to dostavia už nestačí na tie pomery ake v tom čase nastanú. Neplatí to len v prípade že sa na Slovensko pozeráme ako na Múzeum. Nedávno sa pri ceste vlakom nazývaný rýchlik starší pán z Francúzska opýtal či to je vyhliadkova plavba (vlak z Bratislavy do Košíc na trase cca 430 km absolvoval cestu v čase 6 hodín). Keď sme sa s ním rozprávali že toto je normála trasa povedal, že ak bude chcieť niekomu ukázať múzeum dopravy tak ho privedie na Slovensko a nechá ho previesť sa vlakom z Bratislavy do Košíc. Porozprával svoju skúsenosť, ktorú máme aj my, že už 20 rokov vlaky vo Francúzsku (trasu 490 km Paríž – Lyon absolvujú vlakom TGV asi za 2 hodiny). Pri ekologickej alternatíve vlaku namiesto auta si každý chce vybrať rýchlejšiu a pohodlnejšiu variantu. Na Slovensku však z´dlhavá a neustále meškajúca vlaková doprava nie je skutočne vhodná alternatíva k autu. O službách a prístupe sprievodcov radšej ani nehovoríme. (Ak by sa známkovala tak len známkou 4 alebo 5.) Pritom sa stále stretávame s názorom, že predsa diaľniciam je potrebné naliať miliardy a dobudovať ich a železnice predsa počkajú. Opak je pravda. Ak sa Slovensko nezobudí a nezačne staviať železničné rychlodráhy nemá šancu na ekologický rozvoj. Česká republika už plánuje a projektuje rýchlodráhy z Prahy na Nemecko a Rakúsko. EÚ im na to ešte navýši finančné prostriedky a na Slovensku sa o takejto rýchlodráhe ani len nepremýšla. Takto sa dostávame na chvost dopravnej štruktúry v Európe a naše miesto bude ešte ďalej upadať.

Košice a Viedeň opäť spojí IC vlak, do prevádzky sa vracajú reštauračné  vozne. Prehľad zmien cestovného poriadku vlakov osobnej dopravy od 13. 6.  2021 v kocke - Webnoviny.sk
Rýchlik a IC vlak na Slovensku
SNCF. Départs en vacances : "50 à 60% des TGV circuleront"
TGV vlak vo Francúzsku
France could cut number of stations served by high-speed TGV trains
Prepojenie TGV France na susedné krajiny a Mapa vzdialenosti miest s TGV
Train travel in France: A guide to SNCF | Rome2rio Travel Guides
Pět úseků rychlodráhy vznikne ve zrychleném režimu, stavět se má začít do  roku 2025 - Euro.cz
Navrhovaná vlaková rychlodráha v Českej republike.
súd, fico, atentát, cintula, šts

Fica zasiahol viackrát: Atentátnik stojí pred súdom, prokurátor žiada väzbu

18.05.2024 10:00, aktualizované: 11:00

Súd sprevádzajú prísne opatrenia, zasadnutie je neverejné, novinári sa nedostanú ani do areálu. Situáciu sledujeme priamo v Pezinku.

Germany Russia Ukraine

Utečenci strácajú kontakt s Ukrajinou. Čo ukázal prieskum v Poľsku, Nemecku a Česku?

18.05.2024 10:00

Minimálne polovica Ukrajincov, ktorí sú v Poľsku, Nemecku a Česku, sa na Ukrajinu zrejme nevráti. Vyplýva to z čerstvého prieskumu.

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

Houston, texas, búrky

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

18.05.2024 08:25

Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.

mariano

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 654x
Priemerná čítanosť článkov: 654x

Autor blogu

Kategórie

Archív